Toți șoferii din România afectați direct, ce se întâmplă cu prețurile la asigurările RCA. Mai ai timp până la 1 aprilie 2024

de: Alexandru Puiu
05 01. 2024

După numeroase speculații pe marginea prețurilor la asigurările RCA pentru șoferii români, în ultimele zile ale anului trecut, s-a stabilit menținerea plafonării la asigurarea obligatorie de răspundere auto, dar cu o mențiune foarte importantă. În fapt, nu vorbim chiar de o plafonare.

În primăvara anului trecut, la scurt timp după falimentul Euroins, s-a plafonat prețul la asigurările RCA pentru a calma volatilitatea pieții. În octombrie, efectele actului normativ de plafonare au fost prelungite până pe 31 decembrie. Acum termenul este extins din nou, până la 1 aprilie 2024 prin intermediul HG 1.326/2023.

Citește și: Se majorează tarifele RCA pentru șoferii români, peste noapte. Mai ai timp până la 31 decembrie, avertismentul oficial

Cum se plafonează prețul asigurărilor RCA pentru șoferii români

În prima fază, s-a dorit extinderea plafonării prețului pentru asigurările RCA pe o perioadă de șase luni. Pentru că legislația în vigoare nu permite acest lucru, s-a optat pentru varianta de trei. „Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”, a atras atenția reprezentanții Guvernului. În contextul în care prima plafonare a fost din aprilie în octombrie, iar a doua din octombrie până pe 31 decembrie, era clar că extinderea pentru o perioadă de șase luni reprezenta o imposibilitate.

Ca o mențiune foarte importantă, este bine de știut că, și după 1 aprilie 2024, există posibilitatea menținerii plafonării, conform oficialilor guvernamentali. „Plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în etape de câte trei luni”.

Citește și: Vestea bună pentru șoferii români pe final de an. Se întâmplă cu tarifele RCA și nu se mai aștepta nimeni

Nu vorbim de o plafonare 100% a prețurilor la RCA

Spre deosebire de celelalte două situații anterioare, efectul actual de plafonare a prețului la asigurarea obligatorie auto nu este 100%. Asiguratorii pot să majoreze tarifele practicate pentru acest produs în raport cu valorile oferite la 28 februarie 2023, dar doar cel mult 6,8%. Procentul respectiv nu a fost ales aleatoriu ci se referă la estimarea INS pentru inflația pe anul trecut. Practic, orice majorare aplicată de vreun asigurator nu poate depăși procentul respectiv aplicat valorii de referință de acum un an, de pe 28 februarie.

Nu în ultimul rând, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate, ca și până acum, la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, tot până în vara viitoare. Asiguratorii care ignoră prevederile detaliate mai sus riscă amenzi de până la 50.000 de lei.